Filament

I 3D-skrivar sammanhang kallas materialen som man använder filament. Varje filament har sina för- och nackdelar.  Det finns en mängd olika filament som man kan använda i våran 3D-skrivare! Det finns biologiskt nedbrytbara, flexibla, kolfiberbaserade, magnetiska och självlysande filament. Det finns även filament som är blandade med olika metaller så som koppar, brons, mässing och aluminium. Det finns till och med filament som består av 40% trä vilket gör att man kan skriva ut detaljer som både ser ut som och luktar som trä! Vi kan naturligtvis hjälpa er att välja filament som passar era behov. Nedan kommer en liten sammanställning av de filament som vi använder mest i våra 3D-utskrifter.

 

PLA

Det filament som vi använder oss mest utav är PLA. Den stora fördelen med PLA är att det är biologiskt nedbrytbart och framställs av förnyelsebara resurser. Är bra till detaljrika objekt. Klarar temperaturer upp till 60 grader, efter det så kan man böja detaljen. Fungerar bra till stora detaljer. Nackdelen med PLA är att det är lite skört, så det passar sig inte till funktionsdetaljer som behöver hålla över tid.

 

ABS 

Är ett tåligare filament än PLA och klarar även av temperaturer upp till 100 grader innan det börjar deformeras. Det fungerar bra till att skriva ut reservdelar till maskiner, detaljer som ska klara av högre temperaturer som av starkt solljus eller varmt vatten. En nackdel med ABS är att det oftast inte är biologiskt nedbrytbart och att väldigt stora platta detaljer kan bli skeva vid 3D-printing.

 

PETG

PETG kan nästan ses som ett mellanting av PLA och ABS. Det är flexibelt, starkt, och tål temperatur och stötar bra. Dess egenskaper gör att det fungerar mycket bra till mekaniska detaljer. PETG är ett bra val till stora detaljer. Tål temperaturer upp till 80 grader utan problem. 

 

För den som vill lära sig ännu mer om olika filament så rekommenderar vi all3dp.com